Chcete si vyzkoušet domácí kváskový chléb a nechce se vám vyrábět vlastní kvásek? V tom případě byste měli zbystřit a číst dál. Umíme pro vás vyrobit totiž mražený kvásek, díky kterému bude výroba domácího chleba zábava a hračka.
Mražený kvásek od Nopka
Teď se asi zeptáte, kde takový kvásek seženete. Je to jednoduché, náš mražený kvásek se dá nyní sehnat ve všech prodejnách Lidl Česká republika nebo také ve vybraných podnikových prodejnách Nopek nebo Konzum (Ústí nad Orlicí). A teď už pojďme na ten chleba :)
Co budete potřebovat?
Pro výrobu 400 g kváskového chleba budete potřebovat tyto suroviny:
- 190 g pšeničné mouky,
- 7 g soli,
- 2 - 3 gramy kmínu,
- 12 g droždí,
- cca 1,2 dcl vlažné vody
- a 200 g našeho mraženého kvásku (celé balení).
Pokud chcete větší chlebík, tak stačí vše vynásobit dvěma.
Recept na kváskový chléb pěkně krok za krokem
1) Vyjměnte kvásek z mrazáku a nechte zcela povolit při pokojové teplotě.
2) Do mísy nasypte všechnu mouku (190 g) a ve vzniklém kopečku udělejte důlek, do něhož nasypte rozdrobené droždí.
3) Droždí v důlku zalijte zhruba polovinou připravené vody, tedy 0,6 dcl. a nechte asi půl hodiny odstát. Během této doby se droždí začne rozpouštět.
4) Po půl hodině přidejte i zbylé suroviny a kvásek a dolívejte postupně zbylou vodu (podle konzistence těsta).
5) Až z výše uvedených surovin vyhnětete hladké, mírně lepivé těsto, tak ho zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu odležet.
6) Blížíme se do finále. Z těsta vytvarujte bochánek nebo malou veku a vložte na plech nebo do ošatky či formy kynout po dobu dalších 40 - 50 minut. Ideální pro kynutí je ratanová ošatka, kterou stačí lehce vysypat moukou. Těsto se vám v ošatce nerozjede do stran a krásně udrží tvar.
7) Aby těsto při kynutí neokoralo, tak je dobré ho každých cca 10 minut potřít vodou. Můžete použít např. klasickou metličku.
8) Po uplynutí zmíněné doby 40 - 50 minut vložte těsto do předem vyhřáté trouby na cca 240 °C. Pokud budete chleba péct na plechu nebo ve skleněné míse, tak je nechte prohřát společně s troubou. Pokud máte na dně trouby plech, tak na něj můžete při pečení nalít trochu vody – kůrka je pak lepší a více křupe.
9) Chleba pečte na cca 240 °C asi dvě minuty. Poté troubu stáhněte na cca 220 °C a pečte dalších 25 - 35 minut. Upečený chléb by měl mít krásně zlatavou kůrku a při poklepání by měl „dutě zvonit.“
Další tipy:
- Při kynutí můžete také těsto posypat kmínem, sezamem nebo lněným semínkem.
- Při hnětení těsta do něj můžete přidat sušená rajčata, ořechy či jiné dobroty.
Tak co, navnadili jsme vás? Pochlubte se s vašimi chleby na Facebooku a označte nás :)