Venkovní grilovací sezóna je ve finále a my jsme pro vás připravili jednoduchý recept na hamburger s naší hamburgerovou houskou. Tu nyní seženete exkluzivně v prodejnách Lidl, a to hned ve dvou variantách.
- S bílým a černým sezamovým posypem,
- a hladkou bez posypu.
Pokud navštěvujete naše podnikové prodejny, tak tyto housky seženete i tam, a to včetně třetí verze, pouze s bílým sezamovým posypem. Stačí si tedy vybrat.
Jak by měla vypadat hamburgerová houska?
Základem je samozřejmě kulatý tvar. Houska nesmí být „vatová.“ Velký objem housky způsobuje, že houska nevysychá. Což se hodí taky při samotné výrobě hamburgeru, protože když housku ohříváte na grilu, tak houska nemá tendenci se připalovat. Naše houska má také lehce nasládlou chuť. Přesně tak, jak se to u „americké“ hamburgerové housky očekává. Nemusíte se ale bát, můžete použít jak nasládlou barbecue omáčku, tak různé varianty doslana. Záleží pouze na vaší chuti.
Recept na hamburger
Někdo má radši více zeleniny, někdo méně. Nasladko či naslano. Výběr surovin je na vás. Základem je však vždy kvalitní houska a mleté maso. My jsme pro náš hamburger využili následující suroviny:
- Hamburgerová houska,
- mleté hovězí maso z plemene skotu angus,
- rajče,
- sýr Cheddar,
- slanina
- barbecue omáčka,
- hořčice.
Do hamburgeru můžete dále přidat např. list salátu, vejce, chilli papričky, cibuli, různé druhy sýra, apod.
Co se týká masa, tak je výběr také na vás. Ovšem s hovězím masem z plemene Angus určitě nešlápnete vedle. Angus je totiž právem považován za krále burgerů. Díky tomu, že má ideální poměr tuku je šťavnaté a má naprosto vyjímečnou chuť.
Jak postupovat?
Samotný postup je velice jednoduchý. Připravíte si suroviny a rozpálíte gril. My jsme pro náš recept využili již ochucené maso, ze kterého jsme si připravili dvě tenké placičky, o trochu větší než je průměr housky. Maso se při grilování trochu zcvrkne a „nafoukne.“ Proto je důležité připravit si trochu větší tvar než je houska. Výborná vychytávka je, když uděláte doprostřed masa důlek. Střed masa má totiž tendence se vyboulit a díky tomu se potom hůře propéká.
Když je maso připravené, tak je dobré, dát ho na chvíli např. pod pokličku odpočinout. Maso se tak uvolní a šťáva v něm zůstane. Mezitím dejte na gril na chvilku housky. Cílem je, aby byly prohřáte a lehce křupavé… zase dle toho, co máte rádi.
Pro grilování můžete použít jak pánev, tak gril. Pokud používáte grilovací mřížku, tak dejte pozor na to, aby se maso nespálilo nebo třeba nepropadlo do ohně. Maso se při grilování nesnažte nijak stlačit, aby se např. dřív udělalo nebo aby se boule zmenšila. Všechna šťáva by vám utekla pryč.
Potom už stačí poskládat suroviny dokupy a je hotovo. Pokud vám přijde hamburger vysoký a rozjíždí se, tak ho můžete propíchnout párátkem či špejlí. K dobrému jídlu patří i dobré pití. Jeho výběr je už ale opravdu pouze na vás. Přejeme vám dobrou chuť :)