30. červenec je den dortu s názvem cheesecake
Do češtiny by se přeložil jako „sýrový dort“, jelikož jeho hlavní složkou je právě krémový čerstvý sýr (např. žervé, lučina, mascarpone nebo tvaroh či jejich kombinace), který společně s dalšími ingrediencemi leží na křupavém sušenkovém základu. Jeho dnešní podoba je známá již od 19. století, kdy si získal chuť Američanů díky jejich krémovému sýru Philadelphia a byl součástí snad všech kaváren.
Cheesecake v Evropě
Z Ameriky se poté opět rozšířil po Evropě a zažil svou renesanci, neboť kořeny tohoto dezertu rostou právě na našem kontinentu. Na cheesecake si totiž pochutnávali Řekové již v dobách starověku, první známý cheesecake byl připraven atletům během prvních olympijských her kolem roku 776 př. nl. Římané poté recept převzali a šířili po celé Evropě. V novověku se začalo po celé Evropě se sýrovou složkou, více experimentovat. Právě Řekové používají sýr rizithra nebo fetu, Němci si pochvalují tvaroh a Italové sýr riccotu.
Cheescake bychom celkově mohli rozdělit do třech typů:
- New York cheesecake je jednou z nejznámějších variant a je známá svou hustou a bohatou texturou díky vysokému obsahu krémového sýra.
- Japonský cheesecake je naopak lehčí a nadýchanější, připomínající spíše soufflé.
- Slaný cheesecake je variantou tohoto dezertu, která může obsahovat přísady jako kozí sýr, bylinky nebo dokonce uzený losos.
Tento lahodný dort má mnoho variant, které se liší podle regionálních tradic a chutí, ale základní koncept zůstává stejný – měkký a krémový sýr na křupavém korpusu.
Náš cheesecake – limetkový nebo se slaným karamelem
Cheesecake je fenomén, a i proto Vám v našich prodejnách nabízíme hned dvě varianty! Cheesecake s příchutí limetkovou a s příchutí slaný karamel z kvalitních ingrediencí, s křupavým základem a jemným krémem. Limetková příchuť je ideální na letní horké dny, a slaný karamel není nikdy špatnou volbou.
Který je Váš oblíbenější? Vyzkoušeli jste? Chutnal Vám?
Přijďte si do našich prodejen a dejte nám vědět Váš názor!
Budeme se těšit, Vaše Pekárny NOPEK.